Csináld magad márványmintás tálca elkészítése


2017 Január 27.

Hasonló függőségi viszonyt ápolok a tálcákkal, mint a kosarakkal. Egyszerűen ha kell, ha nem, telepitykézem velük a lakást, mert a funkciójukon túl egyfajta keretet adnak a tárgyaknak. Igen, azt hiszem nálam horizontális képkeretként funkcionálnak.

A következő ötletet márványból képzeltem el, aztán rájöttem, hogy ez a robosztus anyag elegáns mintáján túl - amiért egyébként úgy érzem joggal odavagyok - elég sok negatív tulajdonsággal rendelkezik: rideg, nehéz, nagy, nehezen megmunkálható. Így egy alternatív megoldást hoztam össze, ami végül a tálca alapját képezi majd.

A doboz tartalma:
  • Rajztábla
  • Márvány mintás öntapadós fólia
  • 2 db 50 cm-es kötél
  • Sablon a méretre vágáshoz

A megvalósításhoz szükséged lesz egy tollra, vonalzóra is, vagy egy légbuborékok kisimítására alkalmas eszközre, valamint ollóra.

Csináld magad ajándék - Márvány mintás tálca

Első körben száraz ronggyal áttöröltem a rajztáblát, hogy megfelelően tapadjon a ragasztónk a felületre, majd odamértem a fólia darabhoz a sablont, és bevágtam a csücskeit. Fontos, hogy a sima felületre tervezzük a ragasztást, hiszen a másik felületen nem lenne megfelelő a tapadás. Ezért helyezzük a táblát a fólia papír felületére úgy, hogy a mintás felülete nézzen felfelé. Ezt követően óvatosan válasszuk szét a matricát a papírtól, először a tábla két alsó sarkánál. Majd az ezeket összekötő részt ragasszuk fel.

Csináld magad ajándék - Márvány mintás tálca

A vonalzó segítségével rásimítjuk a sima felületre a matricát, majd jöhet a maradék három oldal ragasztása. Az esetleges légbuborékokat a vonalzó segítségével szüntetem meg.

Csináld magad ajándék - Márvány mintás tálca

Csináld magad ajándék - Márvány mintás tálca

Ha kész vagyunk az alappal, a rajztábla lyukait kitapintva kereszteket metszünk az olló segítségével a fóliára, így biztosítva a kötelek számára a bemenetet.

Csináld magad ajándék - Márvány mintás tálca

A köteleket fentről bújtatjuk át a táblán, majd a végükre a tálca alsó részén csomót kötünk. Ügyeljünk arra, hogy a csomózás mind a négy esetben ugyanolyan legyen, hogy a fogantyúink azonos hosszúságúak legyenek, és hogy a tálca lábainak megfelelő csomók, azonos magasságba emeljék a tálcát.

Csináld magad ajándék - márvány mintás tálca

 

Ezt követően kész is a márvány mintás tálcánk, ami dísznek, de mindennapi használatra is tökéletes.

Csináld magad ajándék - Márvány mintás tálca